Molekulární příčiny schizofrenie: asociační studie - Kaiser, Karol (2010)
Teoretická príprava k bakalárskej práci zahŕňa štúdium aktuálnych poznatkov v oblasti celogenómových asociačných štúdií a stručný rozbor najvýznamnejších genetických objavov súvisiacich s výskumom schizofrénie. Medzi ciele bakalárskej práce patrí charakterizácia ochorenia z dôrazom na symptomatológiu, základné diagnostické členenie a patogenézu. Hlavnú zložku bakalárskej práce tvorí kapitola venovaná asociačným štúdiám, pričom zvýšená pozornosť je venovaná najmä celogenómovym asociačným štúdiám. Spomínaná kapitola zahŕňa popis historického vývoja v danej oblasti, objasňuje základne aspekty uvedenej metódy a uvádza možnosti jej aplikácie vo výskume genetickej podstaty patogenézy ochorenia. Záverečná časť práce pojednáva o najdôležitejších kandidátnych génov podozrivých z účasti na patogenéze schizofrénie.