Vliv vazby sterolu na produkci PR proteinů u elicitinu kryptogeinu - Srbová, Eva (2010)
Kryptogein je 10 kDa elicitor, produkovaný oomycetou Phythopthora cryptogea, který je rozpoznáván specifickým vazným místem na membráně buněk tabáku (Nicotiana tabacum) a spouští obrannou reakci, která zahrnuje produkci aktivních forem kyslíku, změny pH či produkci mikrobicidních látek (fytoalexinů) a expresi PR proteinů. V rámci struktury kryptogeinu se nachází hydrofóbní kavita, která umožňuje vazbu lipidních látkek, jejichž vazba má vliv jednak na strukturu omega smyčky v rámci proteinu a dále na samotnou biologickou aktivitu proteinu. Pomocí molekulového modelování byly vytvořeny mutantní formy kryptogeinu (K13V, V84F, V84FL41F a L41F), které se liší schopností vázat steroly a mastné kyseliny. Cílem této bakalářské práce bylo porovnat expresi PR1a proteinu po aplikaci jednotlivých mutantních forem s expresí u divokého typu kryptogeinu. Pomocí SDS-PAGE a western blottingu byla zjištěna u proteinů L41F a V84FL41F zvýšená aktivace exprese PR1a proteinu 24 hodin po infiltraci v místě ...