Úloha epigenetických mechanismů v utváření a stabilitě rostlinného heterochromatinu - Kolářová, Lenka (2010)
Práce se zabývá zapojením epigenetických mechanismů do regulace utváření a stability rostlinného heterochromatinu. V epigenetických mechanismech se uplatňují dva hlavní procesy; metylace DNA a modifikace histonů. Mezi epigenetické mechanismy řadíme i proces RNA interference, který se významně účastní regulace genové exprese a obrany buňky proti virům a transpozonům. V této práci jsem se snažila o postižení souvislostí a souhry mezi těmito epigenetickými mechanismy. Dále jsou v práci uvedeny procesy regulace genové exprese specifické pro rostliny, mezi které patří metylce cytozinu mimo dubletové motivy CpG (v tripletech CpNpG a asymetricky lokalizovaných cytozinech), aktivní demetylace DNA, proces metylace DNA řízené molekulami RNA a výskyt rostlinných RNA polymeráz IV a V. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na pěstování a selekci mutantních linií rostliny Arabidopsis thaliana s inzercí v genech met1 a ddm1. Mutantní rostliny budou využity v dalším výzkumu, který se zabývá vli ...