Vliv korupce na ekonomický růst - Schulz, Jaroslav, 1984- (2010)
Tato práce je zaměřena na vztah korupce a ekonomického růstu. Snahou je představit a porovnat výsledky teoretické ekonomie a empirických studií, ověřit zda existuje přímý vztah mezi ekonomickým růstem a korupcí, prozkoumat její příčiny, a tím i klíčové faktory vedoucí k jejímu snížení. K tomuto účelu jsou odvozeny a vysvětleny tři významné modely. Každý z těchto modelů pohlíží na korupci v ekonomice jiným způsobem a zaměřuje se na odlišné oblasti ekonomiky, které korupce ovlivňuje. Tento přístup dává komplexní přehled o tom, jakým způsobem se korupce v ekonomice projevuje a jak na ni působí. Tato analýza vede k závěru, že korupce je neoddělitelnou součásti lidské společnosti.