Diagnostické využití monoklonálních protilátek v medicíně a kriminalistice - Voráčková, Kateřina (2010)
Základním tématem této bakalářské práce jsou monoklonální protilátky a jejich využití v lékařské a kriminalistické diagnostice. Formou literární rešerše se zpočátku věnuji obecně protilátkám, jejich struktuře a funkci v imunitním systému. Dále pak práce pojednává o monoklonálních protilátkách, jejich objevu, možnostech přípravy a jejich využití v diagnostice. Mezi přednosti monoklonálních protilátek v diagnostické praxi patří především přesnost a spolehlivost. Tyto vlastnosti jsou v medicíně i kriminalistice naprosto zásadní. Jejich další nespornou výhodou je produkce prakticky neomezeného množství čistých protilátek, které jsou specifické pouze pro jediný epitop. Z širšího okruhu lékařské diagnostiky jsem jako zástupce vybrala několik nemocí, na které jsem se zaměřila podrobněji. Z oblasti kriminalistiky jsem soustředila pozornost zejména na detekci tělních tekutin.