ATP v bakteriích Acidithiobacillus ferrooxidans za anaerobních podmínek - Wiewiorka, Ondřej (2010)
Tato bakalářská práce navazuje na předchozí metabolické studie u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans. Literární rešerše shrnuje recentní poznatky o bakterii A. ferrooxidans, současné modely oxidace Fe2+ a sloučenin s redukovanou sírou, anaerobní respiraci a význam ATP pro metabolismus mikroorganismů. V praktické části této práce byly provedeny tři experimenty za podobných podmínek, kde byla monitorována koncentrace ATP v buňce při oxidaci elementární síry v přítomnosti Fe3+ jako jediného terminálního akceptoru elektronů a také po jeho úplném vyčerpání. Výsledky umožňují srovnání obsahu ATP s kulturou bakterií A. ferrooxidans respirující aerobně. Blízké hodnoty obsahu ATP v buňce u aerobní i anaerobní buňky oxidující síru mohou poukazovat na limitující charakter sirného substrátu.