Primordiální a embryonální zárodečné buňky - Šodek, Martin (2010)
Primordiální zárodečné buňky patří mezi první specifikovanou buněčnou linií v savčím embryu, která po dlouhém a komplexním vývoji dává vzniknout pohlavním buňkám - spermiím a vajíčkům. Tyto buňky od prvního založení v proximálním epiblastu směřují do proximálního konce primitivního proužku a báze alantois, kde byly prvně identifikovány na počátku minulého století na základě pozitivní reakce na alkalickou fosfatázu. Tento malý shluk buněk postupně migruje z extraembryonální pozice přes mezoderm zadního střeva do genitálních lišt, ze kterých se vyvíjí gonády. Zde se PG buňky specifikují a v konečné fázi se mohou vyvinout ve zralé gamety, sprostředkovat pohlavní rozmnožování, potažmo přenést genetickou informaci a umožnit vznik nového organizmu. Embryonální zárodečné buňky na rozdíl od PG buněk vznikají uměle správnou izolací a kultivací PG buněk. V kultuře, za přídavku vhodných faktorů (především cytokinů), tyto buňky vykazují specifické vlastnosti, jako například schopnost pluripotence