Evropská druhá města - Bolek, Miroslav, 1988- (2010)
Bakalářská diplomová práce na téma „Evropská druhá města“ má za úkol nastínit situaci druhých největších měst vybraných evropských států. Jejím cílem je porovnat vybrané ekonomické, sociální a jiné ukazatele těchto měst ve vztahu k městům největším, a to jak ukazatelů statických, tak i ukazatelů dynamických. Jako hlavní datový zdroj posloužily statistiky Urban Audit, ve kterých jsou shrnuty kvantitativní ukazatele evropských měst. Tato data však ne vždy bývají kompletní, hlavně pro rok 2004, která byla v době vypracování této práce ještě zčásti vyhodnocována. Proto byl v některých případech autor práce nucen pracovat s daty pro rok 2001. Úvod práce velmi stručně mapuje vývoj evropského osídlení v jeho historickém vývoji.