Funkční charakterizace nukleotidyl transferásové domény - Horváthová, Ivana (2010)
Funkce terminálních uridylyl transferas jsou spojovány především s následnou degradací RNA molekul. Lidský enzym TUT4 s neobvyklým sestavením domén katalyzuje uridylaci pre-let-7 miRNA závisle na proteinu LIN28 nejenom v kmenových embryonálních buňkách. Takto uridylovaná RNA podléhá degradaci neobjasněným způsobem. Dále je TUT4 zahrnut v regulaci cytokinové exprese. Cílem této bakalářské práce nazvané Funkční charakterizace nukleotidyl transferasové domény bylo určit minimální aktivní formu proteinu TUT4 a rozšířit tak poznatky o funkci přítomných domén. Vygenerovány byly dvě zkrácené formy této transferasy, a ty byly podrobeny zkouškám aktivity in vitro. Test uridylace byl proveden na dvou odlišných typech RNA substrátu. Výsledky potvrdily původní předpoklad: druhá nukleotidyl transferasová doména proteinu TUT4 může fungovat samostatně jako terminální uridyly transferasa. Tato práce tak vytvořila výchozí bod pro následné studie, které budou součástí mé případné diplomové práce.