Modulace aktivity polymorfonukleárních leukocytů nikotinem - Kremserová, Silvie, 1987- (2010)
Mezi nejběžnější a nejdostupnější návykové látky se v současné době řadí nikotin, který se vyskytuje hlavně v cigaretách a tabákových výrobcích. Mezi nejčastější onemocnění kuřáků patří především chronické plicní choroby, rakovina plic a v neposlední řadě také cévní choroby, které jsou spojeny s indukcí chronických zánětlivých procesů v organismu. Avšak není doposud objasněno, které složky cigaretového kouře indukují tyto zánětlivé procesy, a na které typy buněk působí. V této práci jsme se zaměřili na otázku, zda nikotin přímo aktivuje krevní fagocyty, což bylo detekováno na základě modulace produkce reaktivních kyslíkových metabolitů. Byla detekována spontánní produkce reaktivních kyslíkových metabolitů a produkce reaktivních kyslíkových metabolitů aktivovaná forbol-12-myristát-13-acetátem a opsonizovaným zymosanem metodou luminolem amplifikované chemiluminiscence. Bylo zjištěno, že nikotin v závislosti na koncentraci nejen nezvyšuje, ale naopak snižuje množství reaktivních ...