Význam mikroRNA v molekulárnej patológii renálneho karcinómu - Jančovičová, Jana (2010)
Vytvorili sme súbor 38 pacientov s lokalizovaným alebo lokálne pokročilým svetlobunečným karcinómom (z nich 38 vzoriek tumoru, 10 vzoriek obličkového parenchýmu). Vyizolovali sme miRNA v potrebnom množstve a kvalite. Pomocou metódy Real-Time PCR sme získali hladiny expresie vybraných miRNA (miRNA-155, miRNA-141, miRNA-210, miRNA-200b, miRNA-200c, miRNA-106a, miRNA-106b, miRNA-182) u všetkých 48 študovaných vzorkách. Hladiny miRNA-155 (p<0,0001), miRNA-210 (p<0,0001), miRNA-106a (p<0,0001) a miRNA-106b (p<0,0001) boli signifikantne zvýšené v tumoroch, hladiny miRNA-141 (p=0,002) a miRNA-200c (p<0,0001)v boli v tumoroch štatisticky významne znížené. Hladiny miRNA-182 a miRNA-200b neboli v tumoroch ani nenádorovom parenchýme rozdielne. miRNA-106b sa zdá byť účinným prognostickým markerom času do relapsu pri pacientoch s ccRCC (Long-rank p=0,0324). Potvrdili sme niektoré skoršie pozorovania uskutočnené na menších súboroch pacientov pomocou hybridizačných mikročipoch. Ako prví sme ...