Minerály skupiny berylu a pozice Fe v berylu a studium Fe-berylu ze Skal u Rýmařova - Přikryl, Jan (2010)
Tato bakalářská práce pojednává o minerálech skupiny berylu. Zabývá se vztahy mezi genezí berylu a jeho chemickým složením, problematikou pozice Fe v krystalové struktuře berylu a jeho vlivem na vlastnosti minerálu. První část práce je sestavena jako rešerše moderní literatury, která charakterizuje beryl se zřetelem na Fe. Druhá část práce je studie berylu ze Skal u Rýmařova jako příkladu Fe-bohatého berylu.