Denní cykly v koncentracích CO2 v jeskynní atmosféře - Barson, Prokop (2010)
CO2 je klíčová komponenta v jeskynní atmosféře. Výše její koncentrace (její podíl na celkovém složení jeskynní atmosféry) má přímý vliv na odplyňování skapových vod, a tím růst či korozi speleotém. Koncentrace CO2 vykazuje cykly sezónní, které v minulosti byly zkoumány a bral se na ně větší zřetel. Vedle sezónních cyklů jsou zaznamenány i cykly diurnální. Diurnální cykly jsou předmětem této studie. Je zde prezentován vztah mezi koncentrací CO2, vnitřními i vnějšími teplotami a vlhkostmi a prouděním vzduchu. Byl spočítán korelační koeficient mezi teplotním gradientem a ventilací jeskyně (koncentrací CO2). Potvrdil přímou závislost mezi koncentrací CO2 a vnější teplotou.