Biologické loužení rud - Ščigalková, Ivana (2010)
Biologické loužení je jednoduchou a efektivní metodou získávání kovů z rud, které obsahují pouze malé množství kovu a jejichž zpracování tradičními metodami není ekonomicky výhodné. Mechanizmus bakteriálního loužení spočívá v přímé či nepřímé oxidaci sulfidové rudy, kterou se uvolní kov do roztoku, odkud může být separován tradičními fyzikálně-chemickými metodami. Lidé vědomě využívají biologické loužení k získávání kovů z rud od padesátých let minulého století. V současnosti je po celém světě několik desítek provozů, v nichž jsou sulfidové rudy zpracovávány pomocí bakteriální oxidace. Biologickou oxidací jsou získávány měď a zlato, v blízké budoucnosti budou získávány i nikl a zinek. Hlavními technologiemi využívanými při zpracování rud zmíněných kovů jsou loužení v hromadách a loužení v tancích. Loužení v hromadách je vhodné pro zpracování rud s nízkým obsahem žádaného kovu a je hojně využívané při extrakci mědi z některých jejích rud. Technologie loužení v tancích je finančně nákladné.