Odhad doby zadržania vod ve vadóznej zóne: Mg v skapových vodách (Moravský kras) - Balážik, Ondrej (2010)
Vadózna zóna je kľúčové prostredie v krasových systémoch. Procesy v tejto zóne karbonátového krasu nie sú zcela pochopené a o čase interakcie vody a horniny v nej sa vedú spory. Odhadované časy zadržania sa pohybujú v rozmedzí niekoľko dní až rokov, v závislosti od použitia konkrétnych metód. Cieľom tejto práce je vyhodnotenie súboru hydrogeochemických dát a na ich základe posúdiť možnosti odhadu doby zadržania z koncentrácií Mg v skapových vodách.