Cirkulace vzduchu v jeskynním prostředí (Císařská jeskyně, Moravský kras) - Lang, Marek; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2010)
Na základě nově naměřeného souboru dat byly zkoumány mechanismy proudění vzduchu v Císařské jeskyni v Moravském krasu. Proudění vzduchu jeskyní významně ovlivňuje mikroklimatické parametry (především teplotu a koncentraci CO2) a má tak přímý vliv na krasové procesy jako je růst a rozpouštění speleotém. Hlavním řídícím činitelem proudění vzduchu v jeskyni je rozdíl venkovních a vnitřních teplot. Teplotní gradienty ovlivňují především množství nasávaného vzduchu do jeskyně a míru ventilace jeskyně. Proudění vzduchu bylo měřeno v zimním ventilačním módu jeskyně a vykazovalo chaotické oscilace.
Based on new data set, air circulation mechanisms were studied in the Císařská Cave in Moravian Karst. Cave air circulation significantly influences microclimatic parameters (mainly temperature and concentration of CO2) and directly influences karst processes such as growth and dissolution of speleothems. Main driving force of cave air circulation is temperature differences between cave and exterior. The temperature gradients mainly influence entering air quantity and rate of ventilation. Air circulation was monitored in cave winter ventilation mode and showed chaotic oscillations.
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: jeskyně; proudění vzduchu; air flow; caves; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses