Cirkulace vzduchu v jeskynním prostředí (Císařská jeskyně, Moravský kras) - Lang, Marek (2010)
Na základě nově naměřeného souboru dat byly zkoumány mechanismy proudění vzduchu v Císařské jeskyni v Moravském krasu. Proudění vzduchu jeskyní významně ovlivňuje mikroklimatické parametry (především teplotu a koncentraci CO2) a má tak přímý vliv na krasové procesy jako je růst a rozpouštění speleotém. Hlavním řídícím činitelem proudění vzduchu v jeskyni je rozdíl venkovních a vnitřních teplot. Teplotní gradienty ovlivňují především množství nasávaného vzduchu do jeskyně a míru ventilace jeskyně. Proudění vzduchu bylo měřeno v zimním ventilačním módu jeskyně a vykazovalo chaotické oscilace.