Vývoj vegetace holocénu na území ČR (Morava) - vliv člověka na krajinu (šíření rodu Carpinus) - Soldán, Lumír (2010)
Cíl této bakalářské práce byl rozdělen do dvou fází. V rešeršní části byly zpracovány postupné změny vegetace na území Moravy v holocénu. Důležitou součástí bylo zpracování šíření rodu Carpinus - habr a vliv člověka na jeho výskyt. Druhou částí práce bylo mikroskopické studium pylových zrn habru z lokality Pohansko a posouzení jeho in situ výskytu nebo možných redepozic ve vzorcích ze sedimentů datovaných jako starší holocén.