Molekulární diagnostika mobilních genetických elementů u Staphylococcus aureus - Otradovcová, Lenka (2010)
Staphylococcus aureus je oportunní patogen, jehož klinický význam roste spolu s jeho zvyšující se rezistencí na používaná antibiotika. U části populace se vyskytuje běžně jako kolonizátor kůže, ovšem v případě jedince s oslabeným imunitiním systémem může způsobovat až fatální infekce. Tento problém je zvláště aktuální v nemocničním prostředí, kde se vyskytují meticilin-rezistentní kmeny a od devadesátých let minulého století i v komunitním prostředí. Geny kódující faktory virulence a rezistence k antibiotikům se vyskytují typicky na mobilních genetických elementech. Jejich diagnostika je zvláště důležitá pro epidemiologické studie, ve kterých je základní otázkou, zda agens způsobující nákazu pochází z jediného zdroje. Tato bakalářská práce podává základní informace o klinickém významu S. aureus, jeho mobilních genetických elementech, a zaměřuje se na metody používané pro jejich diagnostiku. U jednotlivých metod práce popisuje jejich podstatu a podává náhled na inovativní varianty.