Halofilní archaea řádu Halobacteriales - Kubasová, Tereza; Teshim, Andrea; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Halofilní archaea (haloarchaea) řádu Halobacteriales jsou extremofilové vyžadující vysokou koncentraci soli (až 10x vyšší než je mořská voda). Haloarchaea se vyskytují především v hypersalinních systémech, jako jsou solná jezera, sluneční solivary nebo sodná jezera. V poslední době je předmětem výzkumu také jejich výskyt ve slaných fermentovaných potravinách. S vysokou koncentrací soli se haloarchaea vyrovnávají pomocí různých adaptačních mechanismů. V posledních letech se zvyšuje počet nově popsaných taxonů a s rozvojem biochemických, biologických a molekulárně biologických metod se zvyšují možnosti potencionálního využití haloarchaeí v různých oblastech, například v biotechnologiích či humánní medicíně.
Halophilic archaea of the order Halobacteriales (haloarchaea) are extremophiles that grow optimally under conditions of extremely high salinity (10 times higher than seawater). Haloarchaea occur in hypersaline systems such as salt lakes, soda lakes and solar salterns. Recently, some halophilic archaea have been isolated from salt-fermented food as well. To cope with high concentration of salt haloarchaea use various adaptive mechanisms. Increasing the number of new described taxa and the development of biochemical, biological and molecular biological methods enable to use haloarchea in various fields such as biotechnology and human medicine.
Vedoucí práce: Andrea Teshim
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: haloarchaea; Halobacteriales -- klasifikace; sialorea; Halobacteriales; Sialorrhea; bakalářské práce; bachelor's theses