Mechanismy resistence baktérií vůči aminoglykosidům, jejich genetický základ a metody detekce - Purgertová, Michaela (2010)
Aminoglykosidická antibiotika jsou stejně jako tetracykliny řazeny do skupiny antibiotik, které inhibují syntézu proteinů navázáním na 30S podjednotku bakteriálního ribosomu. Jejich spektrum účinku je široké, působí na aerobní gramnegativní i grampositivní bakterie baktericidně. Jsou účinné především při infekci způsobené druhy bakterií čeledi Enterobacteriaceae a dále rody Pseudomonas a Acinetobacter spp. Bakterie si však vůči různým typům antibiotik vybudovávájí různé mechanismy resistence. Daná antibiotika pak nejsou účinná. Nejvýznamnějším mechanismem resistence vůči aminoglykosidům je tvorba modifikujících enzymů: acetyltransferas, fosfotransferas a nukleotidyltransferas. Resistence vůči antibiotikům se stala celosvětovým problémem. Geny kódující enzymy se nachází na chromosomech i mobilních genetických elementech, které jsou příčinou jejich rychlého šíření mezi mikroorganismy. Byla vyvinuta řada metod, které detekují geny kódující resistenci.