Beta-laktamázy se širokým spektrem účinku, jejich genetický základ a metody detekce - Brhelová, Eva (2010)
Širokospektré beta-laktamázy (ESBL) se poprvé objevily v osmdesátých letech a dnes jsou již celosvětovým problémem v humánní i veterinární medicíně. ESBL jsou enzymy schopné hydrolyzovat beta-laktamový kruh, který obsahují peniciliny, cefalosporiny I., II. a III. generace a monobaktamy. Jsou inhibovány inhibitory beta-laktamáz, například kyselinou klavulanovou. ESBL vznikly substitucemi jedné či více aminokyselin z úzkospektrých beta-laktamáz. Geny rezistence k beta-laktamovým antibiotikům jsou uloženy na chromozomu nebo jsou neseny plazmidem. K detekci beta-laktamáz se používají fenotypové i genotypové metody.