Detekce faktorů virulence u bakterií rodu Pseudomonas - Snopková, Kateřina, 1986-; Holá, Veronika, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Pseudomonádové infekce nepředstavují pro zdravého člověka výrazné riziko, avšak u pacientů se sníženou funkcí imunitního systému mohou mít fatální následky. Nejčastěji izolovaným druhem je Pseudomonas aeruginosa, která je díky svým nízkým nutričním nárokům a antibiotické rezistenci častým původcem nozokomiálních nákaz. Jednotlivé kmeny P. aeruginosa mohou být vybaveny různými faktory virulence, které usnadňují kolonizaci a rozvoj infekce, přičemž produkce faktorů virulence se mezi jednotlivými kmeny výrazně liší. Stanovení faktorů virulence u jednotlivých kmenů je důležitým vodítkem pro zhodnocení významu kmene (kolonizátor vs. kmen s výraznou virulencí). K jejich kvalitativnímu i kvantitativnímu průkazu lze použít genotypových i fenotypových metod. V předkládané práci jsou diskutovány metody detekce extracelulárních enzymů a toxinů, produkce bioﬁlmu a rezistence k antibiotikům.
Infections caused by pseudomonads are not risk for healthy individuals but they can cause serious problems to immunocompromised patients. These infections may lead to the death. Pseudomonas aeruginosa is the most frequently isolated species. Due to low nutrient requirements and high antimicrobial resistance it is common etiological agent of nosocomial infections. Particular strain of P. aeruginosa can be equipped by many virulence factors which facilitate colonization and break out of the infection. There are differences in the production of virulence factors between strains. The assessment of the virulence factors is important for evaluation of clinical significance of the strain (colonizer vs. highly virulent strain). For the proof of virulence factors production we can use genetic and phenotypic methods. In this thesis, methods of detection of extracellular enzymes and toxins, biofilm formation and antibiotic resistance are discussed.
Vedoucí práce: Veronika Holá
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: Pseudomonas; virulence; Pseudomonas; bakalářské práce