Detekce faktorů virulence u bakterií rodu Pseudomonas - Snopková, Kateřina, 1986- (2010)
Pseudomonádové infekce nepředstavují pro zdravého člověka výrazné riziko, avšak u pacientů se sníženou funkcí imunitního systému mohou mít fatální následky. Nejčastěji izolovaným druhem je Pseudomonas aeruginosa, která je díky svým nízkým nutričním nárokům a antibiotické rezistenci častým původcem nozokomiálních nákaz. Jednotlivé kmeny P. aeruginosa mohou být vybaveny různými faktory virulence, které usnadňují kolonizaci a rozvoj infekce, přičemž produkce faktorů virulence se mezi jednotlivými kmeny výrazně liší. Stanovení faktorů virulence u jednotlivých kmenů je důležitým vodítkem pro zhodnocení významu kmene (kolonizátor vs. kmen s výraznou virulencí). K jejich kvalitativnímu i kvantitativnímu průkazu lze použít genotypových i fenotypových metod. V předkládané práci jsou diskutovány metody detekce extracelulárních enzymů a toxinů, produkce bioﬁlmu a rezistence k antibiotikům.