Principy spolehlivého a efektivního transportu vody v xylému popínavých rostlin a lián - Jupa, Radek (2010)
Xylém slouží rostlině k transportu vody a v ní rozpuštěných látek z kořenů do nadzemních částí. Na transport vody působí řada faktorů, které mohou narušit jeho plynulost. Z tohoto důvodu rostliny využívají různé mechanismy, aby předcházely narušení dodávek vody nebo je co nejrychleji obnovily. U lián je transport vody v některých ohledech komplikovanější než u jiných rostlin. Liány jsou charakteristické velkým množstvím listů, které musí být dostatečně zásobovány tenkým a často dlouhým stonkem. Avšak velká délka transportní cesty i značná výška nad zemí transport vody znesnadňují. Proto je význam mechanismů zajišťujících plynulost transportu vody u lián velice důležitý. Práce ve formě literární rešerše popisuje základní principy transportu vody v xylému a zaměřuje se na strukturní a funkční mechanismy zajišťující spolehlivost transportu vody v popínavých rostlinách a liánách. Dále také popisuje souvislosti mezi podmínkami prostředí, spolehlivostí transportu vody v xylému a rozšířením