Analýza vybraných znaků rostlin chmele ovlivňujících rychlost transpirace - Štrynclová, Barbora (2010)
Rostliny chmele se liší od jiných zemědělských plodin mimo jiné také v procesech transportu a využití vody. Stonky až dvanáct metrů dlouhé s velkou listovou plochou a vysokou rychlostí transpirace mají poměrně malé množstvím cév s obrovskou vodivou kapacitou. Přesné informace o vztazích mezi strukturou a využití vody u těchto rostlin jsou ve světové literatuře málo dostupné a rozptýlené. Cílem této práce bylo shrnutí základních poznatků o struktuře a funkci rostlin chmele ve vztahu k vodnímu provozu. Práce zahrnovala také praktickou část ve které byly zjišťovány některé informace v literatuře těžko dostupné jako například anatomická stavba vodivých pletiv stonku, řapíků listů, také morfologie a anatomie listových čepelí. Také byla měřena rychlost transpirace celých rostlin