Metody analýzy proteomu ve studiu hormonálních regulací u rostlin - Skalák, Jan; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2010)
Bakalářská práce se zabývá využitím 2D elektroforézy při sledování účinku rostlinných hormonů cytokininů na proteom rostlin tabáku. V teoretické části je shrnut současný stav poznání cytokininové signalizace a metabolismu a vypracován přehled metod moderní proteomické analýzy. Experimentální část navazuje na výzkum ÚMBR MENDELU a studuje efekt indukovatelně zvýšené hladiny endogenních cytokininů na proteomu tabáku. Byly nalezeny optimální podmínky pro separaci proteomu tabáku a navržena srovnávací metoda pro porovnání kvalit rozdělení 2D elektroforézy. Na základě analýzy proteomu rostlin tabáku bylo nalezeno 37 proteinových spotů (4,2% všech detekovaných spotů), které se zdají být regulované zvýšenou hladinou endogenních cytokininů. Proteinové spoty byly roztříděny do 4 základních skupin podle svého profilu v transgenních liniích se zvýšeným obsahem endogenních cytokininů a kontrolních rostlinách SR1. Výsledky této práce přispějí k hlubšímu pochopení molekulárního mechanismu působení c
The subject of bachelor thesis is the employment of 2D electrophoresis in study of effect of plant hormones cytokinins on tobacco proteome. The theoretical part reviews current knowledge of cytokinin signalization and metabolism, and modern methods in proteomic analysis. The experimental part is based on previous work at LPMB MENDELU and studies effects of inducibly-increased levels of endogenous cytokinins on tobacco proteome. The optimal conditions for tobacco proteome separation were found and method for proteome-quality evaluation was developed. 37 spots (4.2% of total detected) seem to be regulated by increased endogenous cytokinin levels. These protein spots were classified according to their profiles in transgenic plants with increased levels of endogenous cytokinins and control plants SR1. The presented results will help to bring deeper insight into molecular mechanism of cytokinin action.
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: hmotnostní spektrometrie; proteomika; tabák (výrobek); mass spectroscopy; Nicotiana; proteomics; tobacco; bakalářské práce