Metody analýzy proteomu ve studiu hormonálních regulací u rostlin - Skalák, Jan (2010)
Bakalářská práce se zabývá využitím 2D elektroforézy při sledování účinku rostlinných hormonů cytokininů na proteom rostlin tabáku. V teoretické části je shrnut současný stav poznání cytokininové signalizace a metabolismu a vypracován přehled metod moderní proteomické analýzy. Experimentální část navazuje na výzkum ÚMBR MENDELU a studuje efekt indukovatelně zvýšené hladiny endogenních cytokininů na proteomu tabáku. Byly nalezeny optimální podmínky pro separaci proteomu tabáku a navržena srovnávací metoda pro porovnání kvalit rozdělení 2D elektroforézy. Na základě analýzy proteomu rostlin tabáku bylo nalezeno 37 proteinových spotů (4,2% všech detekovaných spotů), které se zdají být regulované zvýšenou hladinou endogenních cytokininů. Proteinové spoty byly roztříděny do 4 základních skupin podle svého profilu v transgenních liniích se zvýšeným obsahem endogenních cytokininů a kontrolních rostlinách SR1. Výsledky této práce přispějí k hlubšímu pochopení molekulárního mechanismu působení c