Vliv mikrobicidních nanomateriálů s obsahem stříbra na eukaryotické buňky - Kavanová, Lenka (2010)
S příchodem nanotechnologie se objevily i nové nanomateriály. Nanočástice jsou definovány jako částice o velikosti 1 - 100 nm. Mezi tyto patří i nanočástice stříbra, které jsou hojně komerčně využívány, protože stříbro je již dlouho dobu známo jako antibakteriální angents. Vliv nanočástic stříbra na okolní prostředí a eukaryotické buňky ovšem není zatím přesně znám. V této práci jsou shrnuty dosavadní poznatky z dostupné literatury týkající se působení nanostříbra na eukaryotické buňky. Většina prací studuje vliv nanostříbra na vznik reaktivních kyslíkových metabolitů (radikálů) a zároveň na inhibici antioxidantů. Byly také zjišťovány možné dráhy apoptózy způsobené nanostříbrem. Autoři se zároveň zabývají morfologickými změnami buněk navozenými nanočásticemi stříbra a pronikáním a ukládáním nanostříbra do buněk. To může vést až k argyróze (nemoc, při níž dochází k ukládání stříbra pod kůži a do břišních orgánů), která se projevuje nevratnou změnou barvy kůže na bledě šedou.