Neuroetologické principy orientace mravenců - Holasová, Barbora (2010)
V této práci jsem se pokusila o shrnutí problematiky týkající se jednotlivých typů orientace u skupiny mravenců. V úvodní kapitole je představena skupina blanokřídlého hmyzu, do které jsou tito živočichové zařazeni v systému. Následující kapitola seznamuje čtenáře s jednotlivými druhy mravenců, kterými se tato práce zabývá především. V navazujících kapitolách jsou zmíněny obecné informace týkající se komunikace a orientace této skupiny hmyzu. Tyto dva pojmy spolu často úzce souvisejí, avšak není tomu tak vždy. Navazující text je věnován jednotlivým typům a způsobům orientace mravenců. Nejprve jde zde pár kapitol o orientaci založené na orientačních bodech, která je jedním z nejvýznamnějších orientačních principů těchto živočichů. Následující kapitoly pojednávají o integrování cest a souvisejících typech orientace. Integrování je podstatnou složkou orientace, díky níž jsou mravenci schopni se orientovat. Střet dvou výše zmíněných typů je patrný z navazující kapitoly. Závěrečné kapitoly