Relaps u pacientů s mnohočetným myelomem - Paszeková, Helena (2010)
Mnohočetný myelom (MM, angl. multiple myeloma) je nádorové onemocnění postihující B-lymfocyty charakterizované akumulací klonálních plazmatických buněk v kostní dřeni, přítomností monoklonálního imunoglobulinu (M-Ig) v séru a/nebo v moči a osteolytickými ložisky v kostech. Přes pokroky v terapii zůstává MM nevyléčitelným nádorovým onemocněním. Největším nebezpečím pro pacienty s MM je relaps onemocnění. Nejnovější terapie jsou v dnešní době zaměřeny především na oddálení relapsu. Tím by bylo možné změnit MM ve chronické onemocnění