Molekulární podstata epilepsií - Vondrová, Lucie, 1986- (2010)
Epilepsie jsou jedním z nejčastějších neurologických onemocnění, postihují až 1 % obyvatelstva. Projevují se opakujícími se epileptickými záchvaty, které jsou obvykle způsobeny mutací genů kódujících iontové kanály (u idiopatických epilepsií), nebo poškozením mozku (u symptomatických epilepsií). Tato práce se pokouší popsat základní podstatu vzniku epileptických záchvatů u idiopatických i symptomatických epilepsií. Protože však molekulární podstata vzniku a průběhu epileptických záchvatů dosud není zcela objasněna, hlavním cílem práce je popsat možnosti studia epilepsií. Pozornost je věnována modelování lidských epilepsií in vitro, a to zejména pomocí lidských embryonálních kmenových (hES) buněk a lidských indukovaných pluripotentních kmenových (hiPS) buněk.