Apoptóza, mechanizmy, metody studia - Šrámek, Martin (2010)
Apoptóza je jedna z nejvýznamnějších forem programované buněčné smrti, která má zásadní význam pro existenci mnohobuněčných organizmů. Cílem bakalářské práce je vypracování základního přehledu o mechanizmech apoptózy a jejím významu ve vývoji jedince, fyziologii a patologii. Práce je zaměřena na charakteristiku dvou základních drah, kterými apoptóza probíhá - vnější, receptory smrti řízená a vnitřní, mitochondriální dráhu a na úlohu jednotlivých organel, především mitochondrií v regulaci apoptózy. Jsou zmíněny i patologické stavy a choroby, které vznikají při poruchách apoptózy. Součástí práce je i přehled metod, kterými lze apoptózu studovat.