Výzkum mitochondriální DNA u historických populací - Plášil, Martin (2010)
Vlastnosti mitochondriální DNA jsou velmi vhodné pro rekonstrukci historie našeho druhu. Díky mtDNA bylo možné zmapovat migrační historii a vytvořit mapu haploskupin. Analýzou haploskupin bylo určeno místo a doba vzniku našeho druhu. mtDNA byla také využita při snaze odhalit vztah mezi moderními lidmi a Neandertálci