Důležitost proteinu p53 pro vznik a terapii rakoviny - Martinková, Ľubica (2010)
Práca pojednáva o nádorovom supresorovom proteíne p53, jeho konkrétnych funkčných vlastnostiach v regulácii bunkových pochodov. Zastavenie bunkového cyklu, apoptóza, autofágia, metabolizmus, senescencia, antioxidačné pochody, atď. To všetko sú procesy významne regulované proteínom p53. Ďalej sa v práci rozoberajú mutácie p53, a ich nové negatívne dominantné vlastnosti.Tieto vlastnosti sú známe pod označením "gain-of-function". Nakoniec sa môže čitateľ dozvedieť niečo o nových terapeutických látkach, ktoré majú schopnosť reaktivovať mutantné formy p53 - peptid 46, CDB3,PRIMA-1,WT1065,CP31398, zaktivovať nefunkčný wt p53 - ONYX-015,RITA,Nutlín-3,BDA,MI molekuly, inhibovať p53-negatívne regulátory -tenovíny, a napokon inhibovať wt p53 aktivitu v zdravých bunkách - Pifithrin