Netelomerické aktivity telomerázy - Majerská, Jana (2010)
Telomeráza je enzým, ktorého primárnou úlohou je chrániť bunky pred skracovaním telomér a následným nástupom replikatívnej senescencie alebo apoptózy. V súčasnej dobe sa však hromadia dôkazy, že telomeráza má aj ďalšie funkcie, ktoré nesúvisia s jej úlohou pri udržiavaní telomér. Cieľom predloženej bakalárskej práce je poskytnúť prehľad súčasných poznatkov o účasti týchto tzv. netelomerických aktivít telomerázy na procesoch tumorigenézy a apoptózy, na odpovedi bunky na oxidačný stres a poškodenie DNA a na regulácii génovej expresie. Je pojednané o predpokladaných mechanizmoch týchto aktivít i o ich význyme pre fyziologické a patologické procesy v bunke