Funkce lysozomů v regulaci programované buněčné smrti - Ludvíková, Lucie (2010)
Ještě donedávna byly lysozomy považovány za buněčné organely jejichž jediným významem je nespecifická degradace endogenních a exogenních makromolekul. V posledních letech však přibývá důkazů, že lysozomální enzymy se účastní celé řady procesů včetně remodelace kostí, presentace antigenů, aktivaci hormonů a angiogeneze. Jednou z klíčových rolí lysozomů je rovněž jejich schopnost podílet se na regulaci programované buněčné smrti. Tato jejich schopnost se ukázala jako nesmírně důležitá u řady nádorových onemocnění a onemocnění centrální nervové soustavy. Cílem této práce je vypracování rešerše sumarizující úlohu lysozomů při regulaci programované buněčné smrti