Strukturní a funkční charakterizace lidského proteinu ZCCHC9 - Jacko, Martin (2010)
V eukaryotických buňkách existují komplexy proteinů, které podporují degradaci vybraných RNA a ovlivňují tak její stav v buňce. Naše laboratoř se zabývá podrobnou funkční analýzou kvasinkového komplexu TRAMP (Trf4p/Trf5p-Air1p/Air2p-Mtr4p), který iniciuje degradaci nepotřebných a aberantních RNA v jádře a je tak součástí posttranskripčního kontrolního mechanismus. Mým úkolem je účast na strukturní a funkční charakterizaci lidského proteinu ZCCHC9, který je jedním z kandidátních orthologů Air1p/Air2p. Ty jsou považovány za kofaktory pro vazbu RNA a vyznačují se strukturními motivy, jež nalézáme i u ZCCHC9. V současné literatuře se objevují zmínky o zvýšené či snížené expresi ZCCHC9 především ve spojení s různými typy nádorů. Jako základ funkčních studií byla vypracována tato práce, která je přehledem znalostí o kandidátních ortholozích Air1p/Air2p a obsahuje bioinformatickou analýzu, která vedla k jejich identifikaci