Studium kontraktilních elementů u modelových druhů gregarin - Churý, Václav; Valigurová, Andrea, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Gregariny představují různorodou skupinu jednobuněčných parazitů bezobratlých a některých pláštěnců, náležejících do kmene Apicomplexa, který zahrnuje i významné parazity člověka a domácích zvířat. V nedávné době byla prokázána jejich blízká fylogenetická příbuznost s kryptosporidiemi, významnými patogeny obratlovců včetně člověka, což vzbudilo zájem o jejich studium. Jak je typické pro zástupce kmene Apicomplexa, tělo gregarin pokrývá složitý kortex pozůstávající z plazmatické membrány a vnitřního membránového komplexu spojeného s početnými cytoskeletárními elementy, jako jsou aktinomyozinový komplex, mikrotubuly a síť intermediálních vláknitých proteinů. Cytoskeletární elementy hrají významnou roli v mnoha životních pochodech zástupců kmene Apicomplexa (pohyb, dělení buňky, invaze a vytváření polarity parazita), a proto jsou považovány za potenciální terč pro zásah chemoterapeutiky. Gregariny díky svým gigantickým rozměrům (až několik milimetrů) a poměrně nenáročné manipulaci s jejic
Gregarines represent heterogeneous group of unicellular organisms parasitizing invertebrates and urochordates. They belong to the phylum Apicomplexa comprising numerous etiologic agents of globally significant human or animal diseases. Recent phylogenetic analyses have pointed out their close affinity with important vertebrate pathogen Cryptosporidium, and thus have drawn attention to this group. As characteristic for apicomplexans, gregarines are covered by a complicated pellicle, consisting of the plasma membrane and the closely apposed inner membrane complex, which is associated with a number of cytoskeletal elements such as actomyosin motor, microtubules and a network of intermediate filament-like proteins. As the apicomplexan cytoskeletal elements play an important role in various life processes (e.g. cell locomotion, cell division, invasion and formation of parasite’s cell polarity), they represent a potential target for chemotherapeutic intervention. Gregarines, thanks their gig
Vedoucí práce: Andrea Valigurová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: Eukaryota; parazitologie; parasitology; Eukaryota; bakalářské práce; bachelor's theses