Diferenciace embryonálních kmenových buněk do hematopoetické linie - Garlíková, Zuzana (2010)
Embryonální kmenové buňky mohou dát vzniknout diferencovaným buněčným typům všech tří zárodečných listů (endodermu, mezodermu a ektodermu). Z mezodermu se diferencují buňky hematopoetické linie. Zajištěním vhodných kultivačních podmínek lze dosáhnout cílené diferenciace embryonálních kmenových buněk do buněk hematopoetické linie in vitro. Práce je zaměřena na tyto in vitro kultivační metody, jenž jsou zde zobecněny do tří hlavních metodických přístupů. Jsou jimi jednak derivace hematopoetických buněk z embryoidních tělísek, dále indukce hematopoetické diferenciace embryonálních kmenových buněk pomocí společné kultivace s buňkami z hematopoetického mikroprostředí a nakonec cílená diferenciace embryonálních kmenových buněk v co nejlépe chemicky definovaném prostředí