Virus hepatitis E u prasat - Elsterová, Jana; Celer, Vladimír, 1932-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Virus hepatitidy E je celosvětově rozšířen a v některých státech Afriky a Asie se stal endemickým. Žloutenka typu E vyvolaná virem hepatitidy E je rozšířena ve státech Evropy, Severní Ameriky nebo Austrálie, kde se vyskytuje pouze sporadicky. Předpokládá se, že žloutenka typu E je ve vyspělých státech zoonotického původu. Virus hepatitidy E se vyskytuje v jednom sérotypu obsahujícím čtyři genotypy. Genotyp 3 je rozšířen mimo jiné také v Evropě. Obsahuje humánní i prasečí kmeny tohoto viru. Cílem mé bakalářské práce je popsat způsoby přenosu viru hepatitidy E mezi prasaty a mezi prasaty a člověkem. Dále se zaměřuje na rozšíření tohoto viru v rámci Evropy
Hepatitis E virus is spread all over the world. This virus has become endemic in some African or Asian countries. Hepatitis E is caused by Hepatitis E virus and it occurs in European, North American or Australian states only sporadically. It is assumed that Hepatitis E in industrial countries can be a porcine zoonisis Hepatitis E virus exists in four genotypes but only in one serotype. Genotype 3 is spread also in Europe. It contains human and porcine strains of Hepatitis E virus. The aim of this bachelor’s diploma thesis is to describe the way how Hepatitis E virus is transmitted among pigs and between pigs and humans. It also focuses on the prevalence of Hepatitis E in Europe
Vedoucí práce: Vladimír Celer
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: hepatitida; prasata; zoonózy; hepatitis; pigs; zoonoses; bakalářské práce; bachelor's theses