Virus hepatitis E u prasat - Elsterová, Jana (2010)
Virus hepatitidy E je celosvětově rozšířen a v některých státech Afriky a Asie se stal endemickým. Žloutenka typu E vyvolaná virem hepatitidy E je rozšířena ve státech Evropy, Severní Ameriky nebo Austrálie, kde se vyskytuje pouze sporadicky. Předpokládá se, že žloutenka typu E je ve vyspělých státech zoonotického původu. Virus hepatitidy E se vyskytuje v jednom sérotypu obsahujícím čtyři genotypy. Genotyp 3 je rozšířen mimo jiné také v Evropě. Obsahuje humánní i prasečí kmeny tohoto viru. Cílem mé bakalářské práce je popsat způsoby přenosu viru hepatitidy E mezi prasaty a mezi prasaty a člověkem. Dále se zaměřuje na rozšíření tohoto viru v rámci Evropy