Microarrays a jejich využití při studiu komparativní genomiky izolátů Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis - Černá, Dominika; Přibylová, Radka; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Microarray technologie představují důležitý nástroj při studiu mnoha nejrůznějších oblastí biologie, a to zejména díky možnosti detekovat a analyzovat tisíce různých genů v jednom experimentu. Microarraye jsou proto široce využívány například při diagnostice, komparativní genomice, mutačních analýzách, evolučních studiích, expresních studiích, apod. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis je původcem chronického infekčního onemocnění přežvýkavců (paratuberkulóza, Johneho choroba), které se projevuje chronickým hubnutím, sníženou dojivostí, průjmy a celkovou ztrátou kondice zvířete. Výskyt tohoto onemocnění u skotu (ale i jiných hospodářských a divokých zvířat) se rok od roku zvyšuje, což má za následek významný ekonomický dopad na chovatele dobytka a mléčný průmysl
Microarray technology represents a very important tool in a research of different fields of biology, because of their ability to detect and analyse thousands of different genes in one experiment. Microarrays are used in diagnostic, comparative genomics, analysis of mutations or expression studies.Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) causes chronic infectious disease of ruminants, called paratuberculosis (John's disease). Paratuberculosis is characterized by reduced milk production, body-weight losses, diarrhoea and eventual death. This thesis summarises published data concerning microarray application in the study of comparative genomics in MAP
Vedoucí práce: Radka Přibylová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: genomika; mykobakterie; genomics; Mycobacteria; bakalářské práce; bachelor's theses