Microarrays a jejich využití při studiu komparativní genomiky izolátů Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis - Černá, Dominika (2010)
Microarray technologie představují důležitý nástroj při studiu mnoha nejrůznějších oblastí biologie, a to zejména díky možnosti detekovat a analyzovat tisíce různých genů v jednom experimentu. Microarraye jsou proto široce využívány například při diagnostice, komparativní genomice, mutačních analýzách, evolučních studiích, expresních studiích, apod. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis je původcem chronického infekčního onemocnění přežvýkavců (paratuberkulóza, Johneho choroba), které se projevuje chronickým hubnutím, sníženou dojivostí, průjmy a celkovou ztrátou kondice zvířete. Výskyt tohoto onemocnění u skotu (ale i jiných hospodářských a divokých zvířat) se rok od roku zvyšuje, což má za následek významný ekonomický dopad na chovatele dobytka a mléčný průmysl