Využití in-vitro expandovaných T lymfocytů při léčbě melanomu - Cibulka, Marek (2010)
Melanom je bezpochyby velmi závažným nádorovým onemocněním. Stávající léčebné postupy nejsou schopny pacientům v pokročilých stádiích nemoci nabídnout příliš optimistické vyhlídky. Díky znalostem, které má dnes věda o T lymfocytech víme, že existují přirozené imunitní mechanismy, působící proti onkologickým onemocněním. Nejsou však dostatečně silné, aby se imunitní systém s nádorem sám vypořádal. Využití buněčné imunoterapie jakožto způsobu modifikace imunitního systému při léčbě maligního melanomu představuje velkou naději pro pacienty, kteří touto smrtelnou diagnózou onemocní. Díky moderním laboratorním postupům a intenzivnímu výzkumu v oblasti expanzí T lymfocytů začíná být imunoterapeutický způsob léčby tohoto onemocnění velmi reálný. Tato práce podává informace o melanomu jakožto klinické diagnóze a T lymfocytech a možnostech jejich expanze. Především se ale zaměřuje na využití expandovaných T lymfocytů v buněčné imunoterapii nejen maligního melanomu