Spektrum přestaveb imunoglobulinových genů u lymfoproliferací - Stránská, Kamila; Tichý, Boris; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Proces přestavby genů kódujících lehké a těžké řetězce imunoglobulinů je unikátní pro B-lymfocyty. Je známo, že u některých lymfoproliferativních onemocnění (např. CLL - chronická lymfatická leukemie) jsou některé přestavby pozorovány častěji, než by odpovídalo náhodnému výběru. Tato pozorování jsou základem teorie o úloze antigenu v patogenezi lymfoproliferativních nemocí. Bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o procesu přestavby imunoglobulinových genů, zejména ve vztahu k jednotlivým vývojovým stadiím B-lymfocytu, a podává přehled o spektrech použitých přestaveb u nejvýznamnějších lymfoproliferativních nemocí
Mechanism of rearrangement of immunoglobulin light and heavy chain genes is unique for B lymphocytes. It is known that some lymphoproliferative diseases (for example CLL - chronic lymphocytic leukemia) have biased usage of certain rearrangements. These observations form the basis for theory of antigen’s role in pathogenesis of lymphoproliferative diseases. The purpose of this bachelor thesis is to summarize both present knowledge of immunoglobulin genes rearrangement mechanism (especially in relation to particular stages of B cell development) and repertoires of rearrangements used in the most important lymphoproliferative diseases
Vedoucí práce: Boris Tichý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: lymfocyty; lymphocytes; bakalářské práce; bachelor's theses