Spektrum přestaveb imunoglobulinových genů u lymfoproliferací - Stránská, Kamila (2010)
Proces přestavby genů kódujících lehké a těžké řetězce imunoglobulinů je unikátní pro B-lymfocyty. Je známo, že u některých lymfoproliferativních onemocnění (např. CLL - chronická lymfatická leukemie) jsou některé přestavby pozorovány častěji, než by odpovídalo náhodnému výběru. Tato pozorování jsou základem teorie o úloze antigenu v patogenezi lymfoproliferativních nemocí. Bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o procesu přestavby imunoglobulinových genů, zejména ve vztahu k jednotlivým vývojovým stadiím B-lymfocytu, a podává přehled o spektrech použitých přestaveb u nejvýznamnějších lymfoproliferativních nemocí