Vegetační charakteristika geograficky významných prvků květeny Litomyšlska - Novák, Pavel (2010)
Cílem bakalářské práce je vegetační charakteristika vybraných geograficky významných druhů květeny Litomyšlska (východní Čechy). Celkem bylo vybráno 33 druhů ze čtyř geografických skupin, pro které představuje studované území okrajovou zónu rozšíření nebo zde mají přímo mezní lokality. První skupinou čítající sedm druhů jsou východní prvky, jejichž rozšíření zasahuje do východních Čech z Moravy. Druhou skupinu reprezentuje šestnáct teplomilných druhů, jejichž výskyt vyznívá na Litomyšlsko z Polabské nížiny a teplých pahorkatin na jejím obvodu. Třetí skupina obsahuje šest druhů, které jsou v České republice svým rozšířením vázány zejména na horské oblasti. Čtvrtá skupina zahrnuje čtyři druhy se subatlantským charakterem rozšíření. Celkem bylo zapsáno a analyzováno 77 fytocenologických snímků. Získaný fytocenologický materiál byl vyhodnocen pomocí automatické klasifikace provedené expertním systémem a dále byly výskyty studovaných druhů zasazeny do širšího fytogeografického, fytocenologi