Xerotermní flóra a vegetace zářezů železniční trati Veselí nad Moravou - Vrbovce - Dřevojan, Pavel (2010)
Tato práce se zabývá flórou a vegetací zářezů se zachovalými xerotermními trávníky v úseku železniční trati Veselí nad Moravou - Vrbovce. Studium probíhalo během vegetační sezóny 2009, a to jednak na úrovni floristické, kdy byl proveden druhový soupis 32 vybraných zářezů, jednak na úrovni fytocenologické, zapsáním 32 fytocenologických snímků. Snímky byly klasifikovány do tří skupin a pomocí expertního systému zařazeny celkem do čtyř asociací třídy Festuco-Brometea (Scabioso ochroleucae-Brachypodietum pinnati, Polygalo majoris-Brachypodietum pinnati, Plantagini marititimae-Caricetum flaccae a Geranio sanguinei-Peucedanetum cervariae) a do tří asociací třídy Artemisietea vulgaris (Dauco carotae-Picridetum hieracioidis, Falcario vulgaris-Elytrigietum repentis a Convolvulo arvensis-Brometum inermis). Vyčleněné skupiny byly charakterizovány pomocí diagnostických, konstantních a dominantních druhů a jejich stanovištní podmínky hodnoceny přímo pomocí měřených faktorů prostředí i nepřímo pomoc