Dokumentace miocenních sedimentů v okolí cementárny v Hranicích - Hrnčiarová, Jana (2010)
Cílem mé bakalářské práce je zdokumentování sedimentů v okolí Hranic, vypracování rešerše, v které popisuji geologický vývoj daného území a dosavadní výzkumy. Hlavní zaměření v této práci je na foraminiferová společenstva, jejich stratigrafii a paleoekologii, které jsem získala v novém odkryvu v areálu cihelny v Jezernici. Ve vzorcích jsem zaznamenala vysoký podíl planktonních druhů, přes 70% z celého společenstva. Výrazně zde byly zastoupeny druhy Globorotalia bykovae (Ais.) a Globigerinodes trilobus (Reuss), které spolu s druhem Uvigerina macrocarinata P. & T. umožňují tyto sedimenty stratigraficky zařadit do spodního badenu, a představují hlubokovodní typ sedimentace.